Premier Michel “niet van plan Brexit-factuur in België te betalen”

Premier Michel "niet van plan Brexit-factuur in België te betalen"

Premier Charles Michel is niet van plan de factuur voor de Brexit door België te laten ophoesten. Hij apprecieert de “zachte boodschap” van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, maar stelt vast dat 20 procent van de bedrijven in Groot-Brittannië van plan is te delokaliseren. “We moeten niet provocatief zijn”, aldus premier Michel, “maar ze maken beter de keuze naar België te komen en niet bijvoorbeeld naar Nederland”, aldus Michel vanmorgen in De Ochtend op Radio 1. De Vlaamse regeringsleider had gisteren reserves geplaatst bij de campagne waarop de eerste minister broedt om Britse investeerders naar België te halen. “Dat kan geen kwaad, maar we moeten verder in de diepte werken”, zei Bourgeois. “Investeringen aantrekken doe je niet met een campagne alleen.” Premier Michel zei vanmorgen het standpunt van de minister-president te begrijpen en vindt dat er ruimte moet zijn voor een positieve en constructieve discussie, maar is vast van plan de economische en sociale belangen van ons land te verdedigen.

Op de Europese top die vandaag in Brussel plaatsvindt, hoopt de premier van zijn Britse collega duidelijkheid te krijgen over de verdere timing en modaliteiten van de onderhandelingen, nadat de Britten er vorige week in een referendum voor hebben gekozen de Europese Unie te verlaten. Die duidelijkheid moet er voor Michel zo snel mogelijk komen. “Geen nieuw feuilleton, geen immobilisme, geen onzekerheid”, luidde het.

De premier hoopt dat een objectieve alliantie mogelijk zal zijn, maar is tegelijk niet van plan te aanvaarden dat één land spreekwoordelijk de boter en het geld van de boter zou krijgen. “Dat zou een precedent zijn voor veel andere landen.”

Michel ziet in veel landen populisme opduiken tegen het Europees project. Daarom moet in de toekomst beter de meerwaarde van Europa worden uitgelegd, klonk het.

bron: Belga