Woodie Smalls: “Mijn ouders houden me met mijn beide voeten op de grond”

Met een lengte van ongeveer twee meter en zijn opvallende pet is Woodie Smalls moeilijk te missen. Dit raptalent van Belgische bodem tilt onze hiphopscène naar het hoogste niveau. Niet verwonderlijk dan ook dat Smalls de komende weken alle grote festivalpodia onveilig maakt. We werpen een blik op zijn overweldigende succes en vragen ons af wat de toekomst voor hem in petto heeft.

De media noemen je de rijzende ster van de Belgische hiphop. Zet dat je niet onder druk?

Woodie Smalls: «Ja, maar het is echt cool dat de mensen van mijn muziek houden en ik geniet van al die aandacht. Als artiest is dat al een verwezenlijking op zich!»

Je wordt regelmatig vergeleken met andere artiesten zoals A Tribe Called Quest, Tyler the Creator of the Pharcyde. Ikzelf herken er invloeden van Chiddy Bang in. Hoe zou jij je muziek omschrijven?

«Chiddy Bang, echt waar? Bedankt voor het compliment! Mijn muziek is heel ‘jong’, ze is vrolijk, kleurrijk en prettig, maar kan ook melancholisch en treurig zijn. Maar het blijft leuk» (lacht)

In je muziek horen we oldskool invloeden, maar ook modernere accenten. Valt dat in de smaak bij het publiek?

«Ja, en dat merk ik vooral tijdens concerten. De mensen herkennen de bekende oldskool verwijzingen en ze kunnen zich vinden in de modernere accenten. Ik denk dat mijn publiek het contrast tussen beide stijlen apprecieert.»

Ik heb begrepen dat muziek voor jou een familie- en vriendenaangelegenheid is. Is het voor jou gemakkelijker om in die omgeving te werken?

«Ja, het voelt heel natuurlijk aan om samen met mijn maten muziek te maken, terwijl we plezier maken. Dat zou moeilijker gaan met mensen die ik niet ken. Het zou niet meer spontaan zijn. Met mijn maten loopt alles vlot: ik praat over wat mij bezighoudt en bepaal mijn eigen beats. Ik ga er volledig voor en heb graag de controle over het volledige plaatje.»

Helpt je gezin je om je muziekcarrière in goede banen te leiden, vooral nu muziek een echte business is geworden?

«Mijn vader helpt me dagelijks. Hij herinnert me eraan dat ik voorzichtig moet zijn, waar ik ook ga, wat ik ook doe… Hij zegt me dat ik me niet als een ster mag gedragen. Ook mijn moeder moedigt mij aan om te blijven wie ik nu ben, om me normaal te blijven gedragen, zoals ik zou willen dat anderen met mij omgaan. Ze houden me met beide voeten op de grond.»

Je had al snel veel succes. Vandaag zien we je op heel wat festivals en in de media. Hoe blijf je met beide voeten op de grond?

«Het antwoord lijkt misschien banaal, maar ik probeer gewoon mezelf te blijven. Mijn maten gaan met mij om zoals vroeger. Mocht ik het te hoog in mijn bol krijgen, zouden zij diegenen zijn die me als eersten zouden bedaren en op mij zouden inpraten. (lacht) Ik leef nog steeds in dezelfde omgeving. Ik ben een normaal mens.»

Wat zijn je toekomstplannen?

«Ik kijk er ontzettend naar uit om een nieuw album uit te brengen. We hebben ons ermee uitgeleefd en ik vind het resultaat fantastisch. Ook hier worden verschillende invloeden gecombineerd en ik ben echt tevreden over de sound. Ik vind hem zelfs beter dan mijn vorige plaat ‘Soft Parade’. Ik ben zo ongeduldig voor de lancering.»

 Gaëtan Gras

Woodie Smalls speelt op 01/07 op Couleur Café, op 07/07 op les Ardentes en op 16/07 op Dour.