Optima Bank – Termont overleeft vertrouwensstemming – gemeenteraad richt ad-hoccommissie op

Optima Bank - Termont overleeft vertrouwensstemming - gemeenteraad richt ad-hoccommissie op

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft maandagavond een vertrouwensstemming overleefd over de Optima-kwestie, uitgelokt door Vlaams Belang en met onthouding van CD&V en N-VA. Meerderheid en oppositie zijn het wel eens geworden om een “ad-hoccommissie” over de kwestie op te richten. Het was fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang) die Termont vroeg om ontslag te nemen als burgemeester, ondergeschikt als voorzitter van de gemeenteraad. De twee voorstellen werden weggestemd door de meerderheidspartijen (sp.a, Groen en Open Vld), maar oppositiepartijen CD&V en N-VA onthielden zicht. Van de meerderheid was Freya Van den Bossche (sp.a) niet aanwezig op de gemeenteraad, net als een ander raadslid.
Meerderheid en oppositie zijn het wel eens geworden over de oprichting van een “ad-hoccommissie”. Dat was een uitdrukkelijke vraag van N-VA en CD&V, die ook nog eens haar slag thuishaalde door een openbare commissie te krijgen.
Woensdag, tijdens een eerste bijeenkomst, wordt de onderzoeksopdracht en de doelstelling van de ad-hoccommissie geformuleerd. De commissie zal 19 leden tellen (evenredige verdeling volgens het systeem D’Hondt). Het is een raadslid uit de oppositie die de commissie zal voorzitten. De gemeenteraadsleden hopen in september, uiterlijk in oktober te landen met een “rapport”. De eerste bijeenkomst van de commissie zou nog vóór de Gentse Feesten moeten plaatsvinden.
Los daarvan kondigde burgemeester Termont nog aan dat de deontologische commissie wordt hervormd. Hij heeft daarvoor opdracht gegeven aan het diensthoofd juridische zaken en de voorzitter van de deontologische commissie, een ere-vrederechter.

bron: Belga