Optima Bank – Termont maakt lijst met contacten over aan stadssecretaris

Optima Bank - Termont maakt lijst met contacten over aan stadssecretaris

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft maandag om 18 uur aan de stadssecretaris een overzicht overgemaakt van zijn contacten de afgelopen vijftien jaar met Optima en topman Jeroen Piqueur, met de vraag om de deontologische commissie van de stad daarover samen te roepen. Dat werd vernomen uit verschillende bronnen. Termont kondigde vrijdagavond aan dat hij in het verleden als burgemeester, en voordien als schepen, ‘onvoorzichtig’ is geweest in zijn contacten met het bedrijfsleven. Tegelijk benadrukte Termont dat alle contacten er waren in functie van de stad Gent, nooit voor private doeleinden. Hij meent ook geen wettelijke fouten gemaakt te hebben.

Op de aankondiging dat hij een deontologisch onderzoek wil over zijn contacten met Optima en Jeroen Piqueur, verklaarde Termont dat hij alle contacten die hij de afgelopen vijftien jaar met Optima en Piqueur in kaart zou brengen en dat dossier maandag al wilde overmaken aan de deontologische commissie. Het dossier is net voor 18 uur aan de stadssecretaris overgemaakt, het huishoudelijk reglement zegt dat die nu de voorzitter van die commissie moet vatten.

Ook maandag ging een (gebruikelijk) politiek overleg door, voorafgaand aan de gemeenteraad. Daar werd met de coalitiepartners over de kwestie gesproken en de violen gelijk gestemd, zo werd vernomen. Oppositiepartijen CD&V en N-VA lieten al verstaan de kwestie op de gemeenteraad aan bod te brengen.

Op het wekelijkse vragenuurtje staan er geen agendapunten over Optima of Piqueur, evenmin zijn er interpellaties geagendeerd. Wel heeft de oppositie, onder meer via ordemoties, instrumenten om de kwestie op de raad aan bod te brengen. De agenda van de raad zelf gaat vooral over budgetkwesties.

bron: Belga