Bestuurster niet aansprakelijk voor dodelijk ongeval met kind op trekhaak

De politierechtbank van Leuven heeft geoordeeld dat een vrouw niet aansprakelijk is voor een dodelijk ongeval op 4 mei 2014 in Boortmeerbeek. Ze had een jongen van 9 jaar niet opgemerkt die op de trekhaak van haar rijdend voertuig was geklommen en een dodelijke val maakte. De vrouw werd wel veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol. De 37-jarige Wendy H. uit Boortmeerbeek maakte die avond met lage snelheid een onhandig omkeermanoeuvre in de Stationsstraat in Boortmeerbeek. Ze had niet gemerkt dat Dorian Mulkens op de trekhaak van haar auto was gaan staan. De parkeersensoren waren geactiveerd maar registreerden de 9-jarige jongen niet. Zijn been was zichtbaar in de achteruitkijkspiegel maar H. lette er niet op omdat ze dwars over de weg stond. Het zicht was ook belemmerd omdat een kind op de achterbank de “gevaarlijke stunt” van de jongen bewonderde.

Mulkens kwam met het achterhoofd op de weg terecht en belandde in een coma. Hij stierf op 29 juni 2014, twee dagen voor zijn tiende verjaardag. Volgens de deskundige was de alcoholintoxicatie van 0,81 promille niet de oorzaak van het ongeval. “De vrouw kon zich niet verwachten aan deze kwajongensstreek.”

Volgens de rechtbank wist H., die zonder keuringsbewijs en verzekering reed, niet dat de jongen op de trekhaak stond en kon ze dat ook niet opmerken. De rechter oordeelde dat het rijden onder invloed niet in oorzakelijk verband stond met het ongeval. De vrouw kreeg dan ook de vrijspraak voor onopzettelijke doding. Voor rijden onder invloed werd ze veroordeeld tot zes maanden rijverbod, waarvan de helft met uitstel.

bron: Belga