Exit Messi na vierde verloren finale

EAST RUTHERFORD, NJ - JUNE 26: Lionel Messi #10 of Argentina looks on before the game winning penalty kick is made during the Copa America Centenario Championship match at MetLife Stadium on June 26, 2016 in East Rutherford, New Jersey. Chile defeated Argentina 4-2 in penalty kicks. Mike Stobe/Getty Images/AFP

Argentinië heeft voor het derde jaar op rij een finale verloren. Voor sterspeler Lionel Messi is de maat vol. Na het verlies op strafschoppen tegen Chili, waarin ‘de Vlo’ de eerste penalty miste, heeft de Argentijn besloten om zijn internationale carrière te beëindigen.

De finale van de jubileumeditie van de Copa América was een heruitgave van vorig jaar. Argentinië kreeg nogmaals de kans om voor het eerst sinds 1993 een trofee te winnen, maar stuitte opnieuw op Chili. ‘La Roja’ maakte in de reguliere speeltijd het meeste aanspraak op de overwinning, maar doelman Sergio Romero slaagde erin zijn netten schoon te houden. Verder liet de match zich vooral opmerken door het temperament van de spelers. Nog voor een halfuur verstreken was, keek Chileen Marcelo Diaz al aan tegen een tweede gele kaart. Een kwartier later mocht ook Argentijn Marcos Rojo gaan douchen na een tackle op Arturo Vidal. Alle drift ten spijt stond de brilscore na 120 minuten nog steeds op de bordjes, zodat ook deze finale tussen Chili en Argentinië beslist werd met penalties. Vidal en Messi misten de eersten elfmeters, maar het was de misser van Lucas Biglia die ‘La Albiceleste’ de das omdeed. Chili kroont zich zo voor de tweede keer in evenveel jaar tijd tot beste Amerikaanse ploeg.

Tranendal

Voor Messi was het duidelijk teveel. De sterspeler van Barcelona was ontroostbaar na de vierde verloren finale als Argentijns international. Een kans om zich te wreken zal er niet komen voor de 29-jarige aanvaller, want tijdens de persconferentie gaf hij aan dat hij het blauw-witte shirt niet meer zal aantrekken. «De selectie, dat is gedaan voor mij. Het doet mij meer pijn dan wie ook dat ik geen titel met Argentinië kan winnen. Maar zo is het nu eenmaal. Het is niet gebeurd en nu neem ik afscheid zonder dat ik het doel heb bereikt», verklaarde Messi geëmotioneerd. Na 113 interlands hangt één van de beste Argentijnse voetballers ooit zijn schoenen aan de haak. In die tijd scoorde hij 55 doelpunten, eentje meer dan het record van Gabriel Batistuta. De topschutterstitel is echter niet meer dan een doekje voor het bloeden. Naast deze finale dolven Messi en zijn ploegmaats het onderspit tijdens de finales van de Copa América in 2007 en 2015, respectievelijk tegen Brazilië en Chili. In de slotwedstrijd van het WK in 2014 was Duitsland dan weer te sterk voor ‘La Albiceleste.

Foto AFP / M. Stobe