Presidentsverkiezing IJsland – Historicus Gudni Johannesson wordt nieuwe president

Presidentsverkiezing IJsland - Historicus Gudni Johannesson wordt nieuwe president
Presidentsverkiezing IJsland - Historicus Gudni Johannesson wordt nieuwe president

De geschiedkundige en onafhankelijke presidentskandidaat Gudni Johannesson heeft de presidentverkiezingen in IJsland gewonnen. Met het merendeel van de stemmen geteld haalt Johannesson (37,9 pct) het van zakenvrouw en eveneens onafhankelijke Halla Tomasdottir (29,9 pct). De zeven andere kandidaten liggen ver achterop. Johannesson stond altijd op kop in de peilingen, maar zijn resultaat is wel minder goed dan verwacht. Over de opkomst zijn er voorlopig geen cijfers. Door de successen van IJsland op het EK voetbal in Frankrijk hadden experts vooraf rekening gehouden met een magere opkomst. Opdat de eilandbewoners die momenteel in Frankrijk zijn, ook zouden kunnen stemmen, had het ministerie van Binnenlandse Zaken een kiesbureau ingericht in het kamp van het IJslandse nationale voetbalteam in Annecy, waar IJsland het maandag opneemt tegen Engeland.
Johannesson heeft vijf kinderen en werd net zondag ook 48 jaar. Door zijn optredens als expert op de televisie is de historicus bekend bij een breed publiek op het eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan. Na de onthullingen begin april in de Panama Papers, waaruit bleek dat verrassend veel IJslanders tegoeden hadden geparkeerd in belastingparadijzen en die premier David Gunnlaugsson tot aftreden dwongen, was het vertrouwen van de IJslanders in hun politici bijna tot nul gezonken. De kiezers hebben nu duidelijk de soberheid en de onafhankelijkheid van Johannesson en Tomasdottir geapprecieerd.
Johanesson volgt op 1 augustus Olafur Ragnar Grimsson op, die er twintig jaar en vijf ambtstermijnen als president heeft opzitten. De tijd tot aan zijn aantreden zal Johannesson gebruiken om zich op zijn nieuwe taken voor te bereiden. In de herfst staan er in IJsland parlementsverkiezingen op het programma. De IJslandse president heeft vooral representatieve taken, maar kan wel zijn veto stellen tegen wetsontwerpen en speelt een beslissende rol bij de regeringsvorming.

Bron: Belga