Amnesty International fietst door Brussel tegen foltering

Amnesty International heeft zondag, op de internationale dag van de foltering, een fietstocht gehouden in Brussel om die barbaarse praktijk aan te klagen. Zo’n vijftigtal fietsers hielden halt aan de ambassades van de Filipijnen, Mexico, Oezbekistan, Marokko en Nigeria waar ze handtekeningen en een graffiti-tag achterlieten. “Meer dan 150 landen hebben het internationale Verdrag tegen Foltering al geratificeerd, maar de gruwelijke praktijk wordt nog steeds in twee op drie landen toegepast. Geen enkele reden dus om op de lauweren te rusten. Met deze fietstocht laat Amnesty aan alle folterende landen duidelijk weten dat we hen in de gaten blijven houden,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Om die boodschap extra kracht bij te zetten, liet de mensenrechtenorganisatie bij de vijf ambassades een graffiti-sjabloon achter met de boodschap “Amnesty is watching you”.

Bij elke ambassade werden ook tienduizenden handtekeningen achtergelaten die in België verzameld werden voor gefolterde mensen in die vijf landen. Amnesty International voert al sinds haar ontstaan campagne tegen foltering en zette hier de afgelopen twee jaar wereldwijd intensief op in. In België werden meer dan 150.000 handtekeningen verzameld, over de hele wereld zelfs meer dan twee miljoen.

De verenigde inspanningen bleven niet zonder resultaat. In Nigeria bijvoorbeeld werd Moses Akatugba vorig jaar vrijgelaten. Hij werd op 16-jarige leeftijd tot bekentenissen gedwongen door folteringen en op basis daarvan veroordeeld tot de doodstraf voor het stelen van enkele gsm’s.

bron: Belga