Eerste van de klas krijgt eremetaal pas 47 jaar na het examen

Een 81-jarige Indiër heeft een gouden medaille gekregen omdat hij de beste uitslag behaalde bij zijn rechtenexamens, al heeft hij er wel 47 jaar op moeten wachten.

Ajit Singh Singhvi kreeg in 1969 de tweede plaats na de rechtenexamens aan de Universiteit van Rajasthan. De student betwistte het resultaat echter, omdat hij het niet eens was met de  berekening van de universiteit, en beweerde dat hij de eerste plaats verdiende.

Daarom spande hij een rechtszaak aan. Een gerechtshof gaf hem in 1975 al gelijk en de universiteit erkende dat Singhvi de beste resultaten had behaald. Sawai Singh, de student die de gouden medaille had gekregen, deelde die mening niet en bracht de zaak voor een hoger gerechtshof. Deze juridische strijd werd besloten in 2003, toen het hooggerechtshof van Rajasthan besloot dat Singhvi de terechte winnaar is. Singh ging niet meer in beroep.

Toch duurde het nog steeds dertien jaar voordat Singhvi zijn verdiende eremetaal kreeg. Volgens de universiteit was de vertraging te wijten aan procedurele moeilijkheden. “Ik ben gelukkig, maar ik wens dat ik deze medaille eerder had gekregen. Het zou me hebben geholpen met mijn carrière als ambtenaar”, aldus Singhvi bij BBC.

Foto Pixabay