Petitie voor nieuw referendum haalt ruim miljoen handtekeningen

Petitie voor nieuw referendum haalt ruim miljoen handtekeningen

Na de nipte keuze (51,9%) voor een Brexit eisen meer dan een miljoen Britten via een onlinepetitie een tweede referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. De kaap van het miljoen ondertekenaars van de petitie werd zaterdag voor de middag gerond. De Britse regering moet op alle petities reageren die minstens 10.000 handtekeningen krijgen. Bij 100.000 handtekeningen moet de petitie in het parlement besproken worden.

De initiatiefnemers van de petitie vragen dat de Britse regering een tweede referendum organiseert omdat de opkomst voor het eerste onder de 75 procent lag en geen enkel kamp 60 procent van de stemmen kreeg. Volgens de officiële cijfers nam 72 procent van de Britten deel aan de volksraadpleging en sprak 51,9 procent zich uit voor uittreding uit de EU.

De uitslag van het referendum liet diepe verdeeldheid zien in Groot-Brittannië, zowel geografisch als tussen sociale klassen en generaties. In Engeland stemde 53,4 procent voor de Brexit, terwijl in Schotland 62 procent in de EU wil blijven. Ook Noord-Ierland (55,7%), Gibraltar (95%) en Londen (60%) stemden voor het behoud van het lidmaatschap. Er was voorts verdeeldheid tussen de jonge kiezers (pro-EU) en oudere kiezers (anti-UE), en het verschil tussen hoog- en laagopgeleide Britten was nog duidelijker.

bron: Belga