Wallonië minder blootgesteld aan gevolgen van brexit dan Vlaanderen

Wallonië minder blootgesteld aan gevolgen van brexit dan Vlaanderen

Vlaanderen is sterker blootgesteld aan de gevolgen van een Brexit dan Wallonië. Zeven procent van de Waalse export (zowat 2 miljard euro) ging vorig jaar naar het Verenigd Koninkrijk, tegen 8,1 procent van de Vlaamse export (15,2 miljard), zo blijkt uit gegevens van het Waalse exportagentschap Awex. Bovendien kent Vlaanderen ook een textielsector die nauw verweven is met het Verenigd Koninkrijk, zo wordt verder benadrukt. De textielfederatie Fedustria had dan ook al gewaarschuwd dat de Brexit al op korte termijn voor omzetverlies in de textielsector kan zorgen. Daarnaast zijn ook de voedings- en transportsector in Vlaanderen blootgesteld aan de gevolgen van een Brexit.

Wallonië voert dan weer hoofdzakelijk chemische en farmaceutische producten uit naar de overkant van het Kanaal. Andere belangrijke Waalse exportproducten naar het Verenigd Koninkrijk zijn machines, optische middelen, metaal en plastic.

Pascale Delcomminette, administratreur-generaal van Awex, beklemtoont wel dat er niet “gepanikeerd” mag worden. “De uitstap van Groot-Brittannië zal tijd vergen. Ik blijf ervan overtuigd dat het land wereldwijd een motor zal blijven vormen en dat de handelsrelaties zullen blijven bestaan. Uiteindelijk is 45 procent van de Britse export bestemd voor de Europese markt, terwijl 55 procent van zijn import uit de EU komt.”

bron: Belga