Paus Franciscus veroordeelt Armeense genocide

Paus Franciscus veroordeelt Armeense genocide
Paus Franciscus veroordeelt Armeense genocide

Aan het begin van een officieel bezoek aan Armenië heeft paus Franciscus vandaag het bloedbad op de Armeniërs in 1915-16 een “genocide” genoemd. Hij sprak er Armeens president Serzj Sarkisian en andere hoogwaardigheidsbekleders toe, zo rapporteert Radio Vaticaan. “Jammer genoeg was die tragedie, die genocide, de eerste in een reeks betreurenswaardige rampen in de afgelopen eeuw, die mogelijk gemaakt werden door racistische, ideologische of religieuze doelen die de geesten van de daders vertroebelden en hen zelfs zo ver leidden dat ze de vernietiging van volledige volkeren gingen plannen”, verklaarde Franciscus.

Volgens Armeense bronnen werden in de periode tussen 1915 en 1916 tot anderhalf miljoen mensen vermoord door Turks-Ottomaanse troepen die het gemunt hadden op christelijke gemeenschappen. Turkije houdt echter vol dat het cijfer zwaar overdreven is, en dat er slachtoffers vielen langs beide kanten en er dus geen sprake is van een genocide.

Het gebruik van de term “genocide” maakt meestal sterke reacties los in Turkije. Wanneer paus Franciscus in 2015 tijdens een herdenkingsmis in de Sint-Pietersbasiliek de slachtpartijen in Armenië beschreef als een genocide trok Turkije meteen zijn ambassadeur in Vaticaanstad terug en beschuldigden de Turkse autoriteiten de paus van het verkopen van “onzinnigheden”.

Bron: Belga