VS organiseert donorconferentie voor ontheemde Irakezen

De VS zullen volgende maand een donorconferentie organiseren om hulp in te zamelen voor Irakezen die door de strijd tegen de troepen van Islamitische Staat (IS) ontheemd werden. De VS zullen de donorconferentie op 20 juli organiseren in Washington, samen met Canada, Duitsland en Japan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.
“De berichten uit Fallujah van de laatste dagen over de ernstige humanitaire situatie van de ontheemden, en over de Irakese veiligheidstroepen die successen blijven boeken tegen IS-strijders in de stad, zijn de meest recente herinneringen aan de menselijke tol die dit conflict heeft op kwetsbare burgers”, zo klonk het bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Humanitaire organisaties waarschuwden voor de verslechterende situatie, met bewoners die de stad ontvluchten en een tekort aan geld en andere middelen.
De VS benadrukten dat een humanitair fonds van de VN van 861 miljoen dollar (zo’n 759 miljoen euro) slechts voor 33 procent gefinancierd is. De VS zeiden op de bijeenkomst in juli zullen een “substantiële humanitaire en stabiliserende belofte” te zullen doen.

bron: Belga