“Vlaams nationalisme is taboe geworden”

Vlaams nationalisme is taboe geworden

De aanwezigheid van N-VA in de Vlaamse en de federale regering heeft er vreemd genoeg toe geleid dat het nationalisme taboe is geworden. Het onafhankelijkheidsstreven stond zelfs verder in de jaren zeventig en tachtig. Dat zegt voormalig Vlaams Belang-voorzitter en huidig Europees Parlementslid Gerolf Annemans in ‘De Ordelijke Opdeling: Quid Nunc’, het vervolg op zijn boek uit 2010. Het nieuwe werk kan opnieuw worden gelezen als een draaiboek voor de opsplitsing van België, maar dan aangepast aan de huidige context. De onafhankelijkheid moet volgens Annemans vertrekken vanuit het Vlaams parlement, waar de Belgische grondwet wordt vervangen door een Vlaamse. Voor de verdeling van de staatsschuld wordt gekeken naar wie ze veroorzaakt heeft en Brussel blijft uiteraard de Vlaamse hoofdstad. Het onafhankelijke Vlaanderen moet vervolgens bevoegdheden terugkrijgen van Europa, dat volgens Annemans is geëvolueerd tot “een slokop van soevereiniteit”.

Het grote verschil met 2010 is dat concurrent N-VA het intussen tot in de federale regering heeft geschopt en daar inzet op ‘confederalisme’. Een verwarrende term, die de onafhankelijkheid tegenwerkt, vindt Annemans. “De onafhankelijkheid was twintig jaar lang een duidelijk einddoel, maar is de laatste jaren verdord geraakt”, zegt hij. “Zolang het Vlaams Belang een groeiende partij was, werd de weg naar Vlaamse autonomie jaar na jaar versterkt. We dreven de andere partijen voor ons uit. De druk van een echte onafhankelijke partij is weggevallen en die willen we nu herstellen.”

De pijlen worden dus eens te meer gericht op N-VA, dat volgens Vlaams Belang in een paradox is terechtgekomen. De partij heeft het communautaire in de koelkast gestopt om eerst in te zetten op sociaal-economisch herstel, maar dat blijkt nu onmogelijk zonder communautaire hervorming, analyseert voorzitter Tom Van Grieken.

Vlaams Belang wil met dit boek het communautaire debat nadrukkelijk heropenen. “Ik nodig iedereen uit om met ons in discussie te gaan,” zegt Annemans, “want momenteel is er gewoon geen gesprek. Het debat is taboe verklaard.”

bron: Belga