IJsland dankzij ultieme winner naar achtste finale tegen Engeland

IJsland dankzij ultieme winner naar achtste finale tegen Engeland

IJsland, dat voor het eerst deelneemt aan een groot toernooi, heeft zich in zijn laatste groepswedstrijd verzekerd van een plaatsje bij de laatste zestien landen op het EK. Dankzij een doelpunt in de slotseconden versloeg het Oostenrijk met 2-1 en wordt het tweede in groep F. In de achtste finales wacht Engeland. Voor Oostenrijk zit het toernooi erop. De situatie voor aanvang van het duel was duidelijk: Oostenrijk, dat nog niet kon scoren op dit EK, moest winnen om door te stoten naar de achtste finales; voor IJsland – een land met circa 320.000 inwoners – volstond een derde opeenvolgend gelijkspel voor een verlengd verblijf in Frankrijk.

Tegen de verwachting in nam IJsland de match in handen. Dat leverde na een kwartier ook een doelpunt op: een verre inworp van op de rechterkant werd aan de eerste paal doorgekopt door Arnason en binnengeschoten door Bödvarsson.

Oostenrijk schoof op, maar kon pas op het halfuur echt dreigen via Arnautovic, zonder succes. Wat later kreeg Oostenrijk een uitgelezen kans om de bordjes in evenwicht te zetten, toen de de bal op de stip ging na een trekfout op Alaban. Dragovic miste de elfmeter echter.

Met nog drie kwartier de tijd voor minstens twee doelpunten gooide de Oostenrijkse bondscoach Koller na de pauze twee verse krachten (Janko en Schöpf) in de strijd. Oostenrijk drong IJsland nadrukkelijk achteruit, en de aanhoudende druk leverde na een uur spelen resultaat op. Invaller Schöpf slalomde zich een weg door de IJslandse verdediging, waarna hij de bal naast Halldorsson in doel deponeerde.

IJsland boog, maar kraakte niet. Meer nog, in de slotseconden van de wedstrijd rondde Traustason een IJslandse counter succesvol af. Dankzij de ultieme winner eindigt IJsland niet derde, maar tweede in de groep. Het komt in de achtste finales uit tegen Engeland (op 27 juni in Nice).

Oostenrijk kon slechts één keer scoren in drie wedstrijden en verzamelde maar één punt. Het eindigt vierde in groep F en keert terug naar huis.

bron: Belga