Historisch proces tegen Spaanse koningszus afgerond

Historisch proces tegen Spaanse koningszus afgerond
Historisch proces tegen Spaanse koningszus afgerond

Een historisch rechtsgeding tegen een zus van de Spaanse koning Felipe VI in Palma de Mallorca is afgelopen. Infante Cristina en de overige 16 beklaagden verzaakten vandaag aan hun recht om een slotwoord te spreken. Daarop verklaarde de voorzitster van de rechtbank Samantha Romero het geding als beëindigd. De openbare aanklager had voor Cristina de vrijspraak gepleit. De vonnissen worden over enkele weken -vermoedelijk schriftelijk- verkondigd. De datum staat nog niet vast. De 51-jarige infante stond op het in januari begonnen proces terecht op beschuldiging van medeplichtigheid aan de belastingfraude van haar echtgenoot Iñaki Urdangarin. Cristina is in de geschiedenis van Spanje de eerste nauwe bloedverwant van een koning, die door de rechtbank werd aangeklaagd.

Haar echtgenoot was een van de hoofdbeklaagden. De 48-jarige gewezen handbalinternational zou als voorzitter van de non-profitorganisatie Noos samen met een zakenvriend rond de zes miljoen euro belastinggeld verduisterd hebben. De openbare aanklager vorderde tegen Urdangarin een gevangenisstraf van bijna 20 jaar. De verdediging eiste de vrijspraak voor beide leden van de koninklijke familie.

Cristina en haar man, die van alle activiteiten van het paleis zijn uitgesloten, leven al drie jaar in ballingschap in Genève.

Bron: Belga