Brits EU-referendum – Bitsig laatste debat tussen voor- en tegenstanders op BBC

Brits EU-referendum - Bitsig laatste debat tussen voor- en tegenstanders op BBC

De voor- en tegenstanders van een zogenaamde Brexit hebben dinsdagavond de degens gekruist tijdens het Great Debate van de openbare omroep BBC in de Wembley Arena, waar zich 6.000 toeschouwers hadden verzameld. Het kwam vooral tot botsingen tussen de Schotse Torry-leider Ruth Davidson en de huidige burgemeester van Londen Sadiq Kahn aan de ene kant, en ex-burgemeester van Londen Boris Johnson aan de andere kant. Davidson beschuldigde Johnsons Brexit-kamp er verschillende keren van leugens te verspreiden, terwijl Johnson de EU-voorstanders ervan beticht zich neerbuigend uit te laten over het land. Donderdag trekken de Britten naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het kwam de afgelopen weken al tot verschillende scherpe confrontaties tussen de twee kampen, en dinsdag kregen ze, in het grootste debat sinds het begin van de campagnes, een laatste kans om hun argumenten uiteen te zetten op de televisie.
Boris Johnson kreeg na zijn slotverklaring een staande ovatie van de Brexit-aanhangers, toen hij verklaarde dat “donderdag de dag van de onafhankelijkeid van ons land” kan worden. Hij zei dat de voorstanders van Groot-Brittannië in de EU “enkel over angst spreken, terwijl onze kant spreekt over hoop”.
Davidson, die het laatste woord kreeg voor het EU-kamp, riep de toeschouwers dan weer op dat ze “100 procent zeker” moeten zijn van hun keuze, omdat “er vrijdagochtend geen weg terug is”. Haar kamp weigert echter “de experts te negeren”, die het er allemaal over eens zijn dat “Groot-Brittannië beter af is in de EU”.
Sadiq Kahn beschuldigde het Brexit-kamp van zijn voorganger Johnson er dan weer van “een haatcampagne” te voeren als het gaat over immigratie, en de mensen bang te maken door te zeggen dat Turkije zeker in de Europese Unie zal komen. “Turkije gaat de EU niet vervoegen”, zei hij.
Politiek journalist van BBC Laura Kuenssberg verklaarde na afloop dat het Leave-kamp het meeste “emotionele enthousiasme” toonde tijdens het debat, terwijl het Remain-kamp er wel in slaagde om passie te tonen die volgens sommigen ontbrak in de rest van zijn campagne. “Ruth Davidson en Sadiq Khan werkten samen om argumenten in het voordeel van de EU te geven, in plaats van excuses te verzinnen”, aldus de journaliste.

bron: Belga