BAM: “Niet meer betaald voor gronden dan onafhankelijk bepaalde prijs”

BAM: "Niet meer betaald voor gronden dan onafhankelijk bepaalde prijs"

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) ontkent dat het een prijs betaald heeft die “totaal buiten verhouding is” voor enkele gronden om de Oosterweelverbinding te kunnen realiseren, zoals de partij Groen stelt. De 2,85 miljoen euro die het aan de Noordersingel gelegen bedrijf Imobe krijgt, werd bepaald door de onafhankelijke dienst vastgoedtransacties van het Vlaams Gewest, countert de BAM, en werd berekend op basis van de economische verliezen die het bedrijf zeker vier jaar lang zal lijden. De vergoeding bestaat uit 1,75 miljoen euro voor een stuk grond waar de BAM een verkeerswisselaar richting E34/E313 wil aanleggen en daarnaast ondergrondse funderingen en rioleringen, en 1,1 miljoen euro voor het gebruik van een stuk tussen twee gebouwen van Imobe dat als werfzone voor aannemers zal ingericht worden. “Het bedrijf moet onder meer oplossingen zoeken voor de parking voor het eigen personeel en klanten, maar ook voor de toegang voor leveranciers”, zegt BAM-woordvoerder Tim Van der Schoot. “Bovendien gaat het om een erg lange periode.”

De vergelijking met de 20.000 euro die betaald werd voor een stuk grond van het Antwerpse OCMW aan de overzijde, gaat volgens de BAM niet op. “Dat is een deel van een bufferzone waar de eigenaar sowieso niets mee kon doen”, zegt Van der Schoot. “De waarde ervan werd bovendien door dezelfde dienst bepaald. Wij hebben daar zelf geen expertise in en hebben ons dan ook aan die schatting gehouden.”

De BAM ontkent verder dat er bovenop de waarde van de gronden een bedrag betaald werd aan Imobe om te stoppen met een juridische procedure. “Het bedrijf was bang dat het de site volledig zou moeten verlaten, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden”, klinkt het.

bron: Belga