Voltanken in Luxemburg blijft voordeligste voor Belgische vakantiegangers

Voltanken in Luxemburg blijft voordeligste voor Belgische vakantiegangers

Het Groothertogdom Luxemburg blijft het buurland waar voltanken voor Belgische vakantiegangers het voordeligste is. Dat blijkt uit een overzicht dat Touring publiceert. Aan de vooravond van de vakantie vergeleek de mobiliteitsorganisatie de prijzen van benzine en diesel in de Europese landen. Volgens die vergelijking is een tankbeurt het voordeligste in Luxemburg: benzine 95 is er gemiddeld 15 procent goedkoper (-13 procent voor benzine 98) en voor diesel betaal je 18 procent minder. “De automobilist moet wel geduld uitoefenen en rekening houden met lange wachtrijen aan de tankstations. In het hoogseizoen verlies je er makkelijk driekwartier voor een volle tankbeurt”, waarschuwt Touring.

Duitsland is iets beterkoop voor diesel (-2 procent) maar de benzineprijzen liggen tot 9 procent hoger dan in België. In Frankrijk, de eerste vakantiebestemming en transitland voor Belgische vakantiereizigers, kost een volle tank benzine 6,5 procent en diesel 9 procent meer.

De hoogste prijzen in Europa voor benzine worden aangerekend in Nederland (tot +21 procent), gevolgd door Italië (+18 procent voor benzine 95 en +19 procent voor benzine 98), en Noorwegen (+17 procent en 16 procent). Voor de goedkoopste benzine, moet je in Polen, Bulgarije, Letland en Bosnië zijn. Een liter kost daar gemiddeld tussen 24 procent en 43 procent minder.

Diesel is dan weer het duurste in het Verenigd Koninkrijk (+23 procent), gevolgd door Zweden (+21 procent) en Italië (+19 procent). De voordeligste dieselprijzen vind je in Macedonië, Andorra en Bosnië (-28 tot zelfs -58 procent).

“Voor een vakantie tanken Belgen gemiddeld 5 tot 6 keer: twee keer voor de heenreis, één tot twee keer op de vakantiebestemming en tweemaal voor de terugreis. In het vakantiebudget wegen de brandstofprijzen dan ook goed door”, aldus Touring.

bron: Belga