Journalisten francetv info gaan voor onbepaalde tijd in staking

Journalisten francetv info gaan voor onbepaalde tijd in staking

De journalisten van francetv info, de nieuwssite van de Franse openbare tv-omroep, hebben quasi unaniem beslist om vanaf 28 juni “voor onbepaalde tijd” in staking te gaan. Daarmee willen ze protesteren tegen “de onaanvaardbare omstandigheden waarin het ononderbroken informatieaanbod van de openbare omroep wordt voorbereid”. Dat blijkt uit een persbericht van de journalistenvereniging van francetv info. Francetv info maakt deel uit van de openbare omroep France Télévisions. Volgens het nieuwe plan van het bestuur zou francetv info echter een digitaal luik moeten delen met France Info, de nieuwszender van Radio France, een andere openbare omroep.
De journalistenvereniging zegt dat ze al enkele maanden herhaaldelijk de pijnpunten van dat project naar voren heeft geschoven bij de directie van de omroep, maar dat ze slechts “misprijzen en leugens” hebben teruggekregen. “Hoewel het bestuur altijd bevestigd heeft dat France Télévisions de controle zou hebben over het digitale luik van het project, wordt nu een bocht gemaakt en stelt het bestuur grotesk genoeg voor het digitale luik te delen met France Info”, klagen de journalisten. “Dit komt neer op het opofferen van de onafhankelijkheid van de redactie van francetv info”.

“Op twee maanden van het project gaan de onderhandelingen nog steeds verder”, zeggen de journalisten, “maar ondertussen is noch het redactionele project noch de organisatie voorgesteld aan de digitale redactie”. De mededeling sluit af met de vaststelling dat “de nieuwsdienst van de openbare omroep aan het veranderen is in een onderneming van ontmanteling en ontmoediging”.
Een nieuwe informatiezender van de openbare omroep, waarvan de naam nog niet vast ligt, zou in september het licht moeten zien in Frankrijk.

bron: Belga