Israëlische president bezoekt Antwerps stadhuis

Israëlische president bezoekt Antwerps stadhuis

Reuven Rivlin, de president van Israël, maakt tijdens zijn bezoek aan ons land een tussenstop in Antwerpen. Deze middag werd hij op het stadhuis ontvangen door de Antwerpse burgemeester en de gouverneur. Onder uitgebreide politiebescherming kwam het Israëlische staatshoofd aan op het Antwerpse stadhuis. Buiten luisterde hij mee naar het Israëlische volkslied, dat op de kathedraalbeiaard werd gespeeld. Een politiehelikopter verstoorde de performance evenwel gedeeltelijk. De president – die in Israël een veeleer protocollaire functie uitoefent – ging vervolgens het stadhuis binnen, waar burgemeester Bart De Wever (N-VA) hem rondleidde.

In de Trouwzaal drukte de burgemeester zijn waardering uit voor de komst van Rivlin. Hij prees diens land, onder meer voor zijn geavanceerde technologische industrie. “We hebben heel wat gemeen. In Antwerpen is er een grote Joodse gemeenschap, die ons na aan ons hart ligt”, stelde hij ook.

Rivlin noemde Antwerpen daarop een stad met een rijke geschiedenis en veel trots. Hij prees het lokale protest tegen het historisch Duitse oorlogsgeweld, verwees ook naar gefaalde pogingen en maakte ook de link met hedendaagse terreur. “Vandaag horen we opnieuw de stemmen van haat. We moeten samen staan en neen zeggen tegen haat, neen tegen terreur, neen tegen extremisme”, zei de president. Hij pleitte voor een vredevolle toekomst. “Het is ons lot om samen te leven. We gaan het niet altijd over alles eens zijn, maar het debat moet met respect worden gevoerd.”

Het Gulden Boek werd getekend en cadeaus werden uitgewisseld. Rivlin kreeg een zilveren letter A met een diamant in, als herinnering aan de diamantindustrie in de Scheldestad.
Na een lunch in het stadhuis trekt het staatshoofd nog naar het Red Star Line-museum, waar hij in dialoog zal gaan met vertegenwoordigers van de grote wereldreligies.

bron: Belga