Groenplaats verwelkomt overdekte voedselmarkt

Is een overdekte voedselmarkt voor jou iets dat je enkel tegenkomt in zuiderse landen? Niet lang meer! Dit najaar opent de eerste Belgische overdekte foodmarkt de deuren in Antwerpen.

Het voormalige postkantoor aan de Groenplaats in Antwerpen werd uitgekozen als locatie voor de overdekte markthal, die op de gelijkvloers zou plaatsvinden. De prachtige oude lokettenzaal zou bovendien behouden blijven en onderdeel worden van de foodhall. In de loop van de week volgen meer details over de praktische invulling.

In de Gazet van Antwerpen, die het nieuws naar buiten bracht, wordt het nieuwe project alvast omschrijven als de hemel op aarde voor iedereen die van eten houdt. Het hele gebouw zal namelijk gewijd worden aan de verkoop van allerhande voedingswaren en drankjes. Naast bereide gerechten staan er wellicht ook verse ingrediënten op het menu.

Inspiratie over de grens

De mosterd voor de markthal werd gehaald bij andere Europese landen, waar dergelijke markthallen als paddenstoelen uit de grond schieten. Denk daarbij aan de vele ‘mercado’s’ in Madrid, de indoor foodmarkt in Amsterdam en de overdekte voedselmarkten in Londen. Als locatie wordt er steevast geopteerd voor oude, klassevolle gebouwen of panden die speciaal voor een markt ontworpen worden.

Stevige renovaties

Het concept van de toekomstige Antwerpse markthal op de Groenplaats is van de hand van Thomas Wijnen, die ook achter de Magiq spiegeltenten in de stad opduiken. Op de hoger gelegen verdiepingen van het voormalig postgebouw worden appartementen neergezet. Het is nog niet duidelijk wanneer die klaar zullen zijn omdat de etages met zich op het plein eerst volledig gerenoveerd moeten worden.