Strijd tegen IS – VN maken 15 miljoen dollar vrij uit noodfonds voor Fallujah

Strijd tegen IS - VN maken 15 miljoen dollar vrij uit noodfonds voor Fallujah

De Verenigde Naties hebben 15 miljoen dollar (13,3 miljoen euro) vrijgemaakt uit hun centrale noodfonds om levensreddende humanitaire hulp te bieden aan de inwoners van de Iraakse stad Fallujah, waar hevige gevechten aan de gang zijn. Dat hebben de VN maandag aangekondigd. Door de gevechten tussen het Iraakse leger en de terreurgroep Islamitische Staat, die de controle over de stad wil bewaren, zijn sinds vorige maand al meer dan 85.000 mensen op de vlucht geslagen. De mensen die in de stad zijn gebleven, beschikken over onvoldoende voedsel, medicatie, elektriciteit en zuiver drinkwater, aldus de VN. Verschillende ngo’s ter plaatse waarschuwden zondag al voor een humanitaire catastrofe in de stad.
De VN-verantwoordelijke voor humanitaire zaken Stephen O’Brien besliste daarom om geld vrij te maken uit het noodfonds, nadat de oproep om 861 miljoen dollar voor Irak te verzamelen niet succesvol bleek. Momenteel werd slechts 36 pct van dat bedrag verzameld, terwijl in Fallujah alleen al 65 miljoen dollar extra nodig is.
“De mensen die wegvluchten uit Fallujah zijn op dit moment wanhopig op zoek naar hulp”, aldus O’Brien. “We moeten handelen vooraleer de situatie evolueert in een humanitaire ramp.”

bron: Belga