Huiszoekingen naar mislukte aanslag op Thalys: zes opgepakte personen vrijgelaten

De zes mensen die maandag opgepakt waren bij een reeks huiszoekingen in het onderzoek naar de mislukte aanslag die vorige zomer plaatsvond op de Thalys, zijn na verhoor vrijgelaten. Ze zijn ook niet in verdenking gesteld, zo meldt het federaal parket. De zes zijn enkel verhoord om een aantal verificaties te doen, aldus het parket. De zes waren maandag opgepakt bij zes huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Haren. Al die huiszoekingen verliepen zonder bijzondere incidenten en er werden geen explosieven of wapens aangetroffen.
De huiszoekingen waren nog een gevolg van de verijdelde aanslag die op 21 augustus 2015 werd uitgevoerd op de Thalys richting Parijs. De 26-jarige Ayoub El Khazzani was toen in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met de wapens in de hand uitkwam. Maar omdat El Khazzani door vier reizigers – drie Amerikanen en een Brit – overmeesterd werd, raakten uiteindelijk maar drie mensen gewond.

Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. Kort na de aanslag was ook duidelijk geworden dat El Khazzani voor de aanslag een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven.

bron: Belga