De “Mississippi Burning”-zaak na 52 jaar afgesloten

Het onderzoek naar de racistische moord op drie jonge mensenrechtenactivisten in de Amerikaanse staat Mississipi in juni 1964, is maandag officieel afgesloten. Dat heeft de procureur-generaal van Mississippi gezegd. De feiten vormden in 1988 het materiaal voor een verfilming onder de titel “Mississippi Burning” door de Britse regisseur Alan Parker. “Ik ben ervan overtuigd dat de speurders er in de afgelopen 52 jaar alles aan gedaan hebben om de schuldigen te vinden en voor het gerecht te brengen. Maar nu zijn we tot de conclusie gekomen dat de kans op nieuwe veroordelingen nul was”, zegt procureur-generaal Jim Hood.
De drie slachtoffers, de New Yorkse joden Andrew Goodman (20) en Michael Schwerner (24) en de zwarte James Chaney (21), werden in 1964 door leden van de Ku Klux Klan (KKK) achtervolgd, ontvoerd en uiteindelijk neergeschoten en begraven.
In 1967 werden acht personen in de zaak veroordeeld tot gevangenisstraffen tot zes jaar voor het “schenden van mensenrechten”. Voor de eerste veroordeling voor moord was het wachten tot 2005, toen Edgar Ray Killen, een voormalig KKK-lid, veroordeeld werd tot 60 jaar cel.

Bron: Belga