Gaan Engeland en Wales samen door?

Wales' forward Gareth Bale runs for the ball during the Euro 2016 group B football match between England and Wales at the Bollaert-Delelis stadium in Lens on June 16, 2016. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

Vanavond komen we de ontknoping in Groep B te weten. Alles is nog mogelijk in die poule. De groepswinnaar wordt mogelijk de tegenstander van België in een eventuele kwartfinale.

De Engelsen hebben zichzelf heel wat ademruimte gegeven met de zege tegen Wales, die ze pas in de toegevoegde tijd binnenhaalden. Daardoor staan ze aan de leiding in Groep B met 4 punten. Speelt de ploeg van bondscoach Roy Hodgson gelijk tegen Slovakije, dan zijn ze zeker van de volgende ronde. Met een zege zijn ze zeker van de groepswinst. Ook Slovakije en Wales, elk met 3 punten, kunnen zich nog plaatsen en kunnen zelfs nog groepswinnaar worden. Rusland, dat vandaag tegen het Wales van topschutter Gareth Bale (omslagfoto) aantreedt, heeft heel wat meeval nodig voor een ticketje voor achtste finales.

Toch kunnen ze nog hopen: als ze de wedstrijd tegen Wales winnend afsluiten, zijn ze minstens derde en dan wordt het rekenen (de vier beste derdes gaan door). Bondscoach Leonid Sloetski en zijn spelers kunnen zelfs nog de tweede plaats grijpen, als ze winnen en Engeland verliest van Slovakije. Dan eindigen beide ploegen op 4 punten en dan is het doelsaldo beslissend. Sowieso wordt het afwachten hoe het -nieuw ingevoerde- systeem met beste derdes zich zal ontvouwen. Hoogstwaarschijnlijk zal een ploeg 4 punten nodig hebben om opgevangen te worden via dat mechanisme. In dat geval komt het mogelijk op het doelsaldo aan.

Helemaal onbelangrijk is dit resultaat niet voor de Rode Duivels. De kans is immers groot dat de tweede uit de groep van de Duivels in een eventuele kwartfinale de eerste uit Groep B ontmoet.

 

Foto: AFP / M. Bureau