Betalende plastic zakjes beroeren de gemoederen

NEW YORK, NY - MAY 05: A man walks out of a store with a plastic bags on May 05, 2016 in New York City. New York's City Council is scheduled to vote Thursday on a bill that would require most stores to charge five cents per bag in an effort to cut down on plastic waste. New York's sanitation department estimates that every year 10 billion bags are thrown in the trash. Spencer Platt/Getty Images/AFP

Heb je zelf geen draagtas op zak bij het shoppen? Dan moet je binnenkort betalen voor elk papieren of plastic zakje dat je de kassa van de supermarkt of kledingwinkel meekrijgt. De verschillende handelsverenigingen zijn niet unaniem enthousiast.

De geplande maatregel komt uit de koker van federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR). Zij pleit voor «een ontradende minimumprijs» voor alle draagtassen en een verbod op lichte plastic zakken die thuis niet tot compost kunnen worden verwerkt. Enkel de zogenoemd primaire verpakkingen blijven gratis. Denk daarbij aan de dunne, transparante zakjes voor groenten en fruit of de verpakking van verse vis. Voorwaarde is wel dat ook die composteerbaar zijn.

Met de maatregel wil Marghem het gebruik van herbruikbare tassen verder aanmoedigen. Haar plan sluit ook perfect aan bij de Europese regels om de gigantische berg wegwerpzakjes in Europa te doen slinken. Toch ligt het inperken van de plastic zakjes het niet zo simpel. Het bepalen van de zakjesprijs gebeurt immers federaal, maar over de distributie wordt op gewestelijk niveau beslist. De gewestelijke en de federale gering moeten zich nog buigen over een gezamenlijk actieplan, dat uiterlijk in november moet voorgeschoteld worden aan de Europese Commissie.

Comeos, de federatie voor handel en diensten, is alvast zeer te spreken over het initiatief. «De minimumprijs heeft een ontradend effect. Wie een impulsaankoop doet en toch een zakje nodig heeft, moet er een kopen», zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. Ondernemersorganisatie Unizo is kritischer. «Het voorstel van Marghem is een stuk strenger dan de Europese richtlijn. die viseert alleen de zakjes met een dikte tot 0,05 millimeter. Dit voorstel gaat te ver, zeker als we de herbruikbaarheid en het duurzame karakter van de dikkere draagtasjes in beschouwing nemen», klinkt het bij Unizo-milieuadviseur Piet vanden Abeele.