N-VA vraagt actuadebat over rol gedeputeerde Versnick bij Optima-voorstel

N-VA vraagt actuadebat over rol gedeputeerde Versnick bij Optima-voorstel

N-VA, de grootste oppositiepartij in de Oost-Vlaamse provincieraad, wil komende woensdag een actuadebat over de rol van gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) bij het gesprek waarin de provincie een voorstel kreeg van het noodlijdende Optima Bank om een termijnbelegging te doen. De partij heeft dat verzoek zondag aan de voorzitter van de provincieraad overgemaakt. Afgelopen vrijdag bleek dat gedeputeerde Geert Versnick recent aanwezig was op een kennismakingsgesprek tussen de noodlijdende Optima Bank, topambtenaren van de provincie en de bevoegde gedeputeerde van Financiën. Daarin werd het aanbod gedaan om tegen hoge rentevoeten tien miljoen euro te beleggen. Versnick is als bestuurder verbonden aan Optima Group.
Vrijdag al diende N-VA een actuele vraag in voor de komende provincieraad, over de rol van Versnick bij de onderhandelingen, maar zondag besliste de partij om een actuadebat aan te vragen over de kwestie.

“Op 12 april, dus toen Optima Bank reeds een verbod had van de Nationale Bank om geld op te halen bij openbare besturen, werd een voorstel gedaan aan de deputatie om 10 miljoen euro te investeren”, zegt fractievoorzitter Jeroen Lemaitre (N-VA). “Aan tafel zaten namens de provincie, behalve de financiële beheerders ook gedeputeerden Alexander Vercamer en Geert Versnick. Gedeputeerde Vercamer verklaart in het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws van afgelopen zaterdag onder meer: “Versnick heeft ons kennis laten maken”. Er wordt met andere woorden gesteld dat gedeputeerde Versnick, die ook bestuurder is bij de Optima Group die een niet te ontkennen en directe band heeft met Optima bank, dit gesprek faciliteerde.”

Voor N-VA is de zaak “bijzonder zwaarwichtig” en moet de zaak in de provincieraad grondig behandeld worden. “Er zou immers sprake kunnen zijn van belangenvermenging en schending van deontologie”, zegt Lemaitre. “Het lijkt mij essentieel dat dit dossier tot op de bodem wordt onderzocht en uitgeklaard en bijgevolg de beperktheid van een mondelinge vraag overstijgt.”

bron: Belga