Turkse politie drijft manifestanten uit elkaar na islamistische aanval op platenzaak

Turkse politie drijft manifestanten uit elkaar na islamistische aanval op platenzaak

De Turkse politie heeft zaterdag traangas en waterkanonnen gebruikt om honderden manifestanten uit elkaar te drijven die protesteerden tegen de regering na een aanval vrijdagavond door islamisten op een platenzaak, waar mensen waren samengekomen om te luisteren naar het nieuwe album van Radiohead. De manifestanten riepen slogans tegen regeringspartij AKP, die ze “fascisten” en “moordenaars” noemen. De klaarblijkelijk radicale moslims vielen vrijdagavond een platenzaak binnen in Istanboel, waar mensen waren samengekomen om te luisteren naar de nieuwe plaat van Radiohead en samen iets te drinken. Ze vonden het niet kunnen dat de jongeren tijdens de heilige vastenmaand van de ramadan alcohol dronken. De aanvallers beschadigden de winkel en gebruikten geweld tegen de jongeren, en riepen ook doodsbedreigingen.
Radiohead veroordeelde de aanval al in het magazine Rolling Stone. “We hopen dat we ooit op dergelijke daden van gewelddadige intolerantie kunnen terugkijken als zaken die enkel in het verleden gebeurden”, klonk het. “Momenteel kunnen we echter enkel onze steun en liefde uiten voor onze fans in Istanboel.” Op 17 juni vonden in honderden platenzaken wereldwijd luistersessies plaats van de nieuwe plaat van de Britse rockgroep, die voor het eerst sinds 2011 nieuw werk uitbracht.
Zaterdag kwamen honderden mensen op straat om te protesteren tegen de streng islamitische regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan. Ze riepen slogans als “allemaal tezamen tegen het fascisme” en noemde Erdogan een “dief” en een “moordenaar”. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de manifestanten uit elkaar te drijven en verschillende mensen werden opgepakt.
Vrijdag annuleerde de gouverneur van Istanboel nog de jaarlijkse gay pride, die gepland was voor later deze maand, vanwege veiligheidsoverwegingen. Radicale islamisten en extremisten hadden eerder al gedreigd om de mars te verhinderen.

bron: Belga