Onderzoek Optima Bank geleid door Annemie Serlippens

Onderzoek Optima Bank geleid door Annemie Serlippens

Het gerechtelijk onderzoek naar de failliete Optima Bank wordt in Gent geleid door de 45-jarige onderzoeksrechter Annemie Serlippens. Na zeventien jaar in de magistratuur als openbaar aanklager werd Serlippens begin dit jaar onderzoeksrechter. Annemie Serlippens is bij het grote publiek bekend door haar verschijning in het Vier-programma De Rechtbank. Serlippens was ook jarenlang één van de woordvoersters van de Gentse afdeling bij het parket Oost-Vlaanderen.
Annemie Serlippens studeerde rechten aan de Universiteit Gent waar ze in 1994 met onderscheiding slaagde. In 1999 werd ze benoemd als Substituut-Procureur des Konings, een functie die ze tot eind 2015 uitoefende. Ze specialiseerde zich in georganiseerde misdaad en illegale drugs. Serlippens werkte rond de eeuwwisseling ook een korte periode als adviseur op het kabinet van de toenmalige minister van Justitie.

Als openbaar aanklager is Serlippens één van de initiatiefnemers met een proefzorgproject voor druggebruikers en later met de oprichting van de eerste Belgische drugbehandelingskamer (DBK). In die specifieke kamer op de rechtbank van eerste aanleg wordt de drugsgerelateerde criminaliteit aangepakt door problematische gebruikers de kans te bieden naar de drugshulpverlening te gaan, via de tussenkomst van een vertrouwenspersoon.

Annemie Serlippens zette zich ook in voor de implementatie van “amnesty bins” op festivals, waarbij gebruikers zonder risico op vervolging net voor de ingang van een festival afstand kunnen doen van hun verdovende middelen.
Sinds begin dit jaar is Annemie Serlippens als onderzoeksrechter actief.

bron: Belga