Paradise city festival: de ecologische oase van Brussel

Paradise City festival is toe aan de tweede editie. Het meest idyllische festival van het seizoen vindt opnieuw plaats op een weide tussen twee slotgrachten van het kasteel van Steenokkerzeel en draagt drie principes hoog in het vaandel: hedonisme, ecologische duurzaamheid en veganisme. Een vijftigtal – hoofdzakelijk elektronische – artiesten en dj’s komen er twee dagen hun ding doen. En Gilles De Decker, de organisator, belooft dat hij zowel aan onze maag, onze oren als de natuur denkt.

Wat heb je veranderd voor deze tweede editie?

Gilles De Decker: “We doen beroep op een vermaarde chef-kok in Vlaanderen, verkozen tot ‘lady chef’ in 2009, Sofie Dumont. Zij houdt een pop-uprestaurant open op het festivaleiland waar ze een driegangendiner serveert met dranken inbegrepen. Het wordt Michelin-niveau. Wat ook nieuw is, zijn de VIP-tickets. We geloven niet in VIP-zones, dat komt niet overeen met onze filosofie. Maar we gaan werken met een applicatie waarmee je overal op het festival drank kan bestellen. Obers komen die drankjes vervolgens tot bij de festivalbezoeker brengen. Ook sommige maaltijden zullen geleverd kunnen worden. Ik denk dat we het eerste festival zijn dat zoiets doet. Op de camping bieden we kartonnen tenten aan. Het is de bedoeling dat die nadien gerecycleerd worden. Het ontbijt wordt aangeboden door Le Pain Quotidien.”

Vorig jaar was er een podium dat vooral op livemuziek gericht was, maar dat vrij leeg bleef in vergelijking met de dj-podia.

“Er is nog altijd een live-podium. Dat blijft belangrijk voor ons. Maar het klopt dat we vorig jaar wat meer indie-groepen te gast hadden. Het podium was misschien ook een beetje te groot, terwijl het publiek eerder in feestmodus was. De andere podia waren dichter bij het water en bij het kasteel. Het was warm water dus ook bij de mensen. Dit jaar is het live-podium aangenamer, wat kleiner en hebben we er vooral elektronische muziek geprogrammeerd.”

paradise2De affiche is vrij stevig dit jaar.

“Ik denk dat het aantal artiesten min of meer hetzelfde is gebleven. De meeste dj’s krijgen vooral wat meer tijd voor hun set. We willen dat ze hun verhaal kunnen vertellen. Dankzij de reputatie die we vorig jaar hebben opgebouwd, was het makkelijker om grote namen te strikken, zoals Henrik Schwarz, Âme en Agoria, geweldige namen uit de elektroscene.”

Het festival heeft intussen zijn plaatsje gevonden op de zomeragenda.

“Ja, we kregen erg positieve feedback. Uiteraard was het vorige jaar een eerste editie, dus hebben we enkele zaken veranderd om het iets professioneler te maken. Zo kregen de bezoekers van vorig jaar dit jaar een korting tot 15 april. En 40% van de mensen kocht zijn ticket voor die datum. Dat is een teken dat de mensen het leuk vonden. Maar of we al een plaatsje op de kalender tussen de andere festivals in België verdiend hebben? Ja, dat hoop ik, ook al zullen we nooit zo groot worden als Les Ardentes of Pukkelpop. Het zit in ons DNA om een intiem festival te blijven.”

Zitten er persoonlijke favorieten tussen de minder gekende namen die je ons wil aanraden?

“Onder meer Hunee komt, die enorm aan het opkomen is nu. Dat is een ongelooflijke dj die disco mengt met house, enz. Hij heeft geen specifieke stijl, hij kan erg klassiek zijn, maar hij is erg in trek momenteel. Ik kijk ook uit naar Kiasmos, Christian Löffler en Tuff City Kids, een duo van bekende dj’s (Gerd Janson en Lauer) die maar zelden samen te boeken zijn. Ook de Israëlische groep Red Axes komt. Zij hebben een erg origineel, ietwat oosters geluid.”

Pierre Jacobs

Paradise City Festival, van 25/06 tot 26/06, in het kasteel van Steenokkerzeel

 

MENL_ParadiseCity_IMU

Foto’s Paradise City Festival