Vermoord Brits parlementslid Jo Cox werd bedreigd

Vermoord Brits parlementslid Jo Cox werd bedreigd
Vermoord Brits parlementslid Jo Cox werd bedreigd

Het Britse Labour-parlementslid Jo Cox (41), dat donderdag brutaal werd vermoord in het noorden van Engeland, had recent bedreigingen ontvangen. Dat meldde de Britse politie vrijdag. Volgens de politie zou die zaak evenwel niet rechtstreeks verband houden met haar dood.
“De politie kreeg melding van het parlementslid Jo Cox over kwaadwillige berichten. In maart 2016 werd een man aangehouden in verband met de zaak”, zei de politie in een verklaring. Volgens de Britse krant The Times werden bijkomende veiligheidsmaatregelen voor het Labour-parlementslid overwogen.

Volgens Scotland Yard is de man die verdacht werd in die zaak, “niet de man die in hechtenis is genomen” voor de moord op het parlementslid. De pro-Europese politica werd vermoord op straat in het Noord-Engelse stadje Birstall, in haar kiesdistrict. De moord op de 41-jarige Jo Cox, moeder van twee kinderen, veroorzaakte een schokgolf in het land.

Volgens de Britse tabloid The Sun werd Cox geraakt door drie kogels en zeven messteken. De veronderstelde dader, Tomas Mair, zou “Britain first” geroepen hebben tijdens de aanval.

De vermoedelijke moordenaar zou “een toegewijd aanhanger” zijn van een neonazibeweging uit de Verenigde Staten, zo heeft een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie donderdag gezegd. Downing Street heeft de Britse parlementsleden een herinnering gestuurd over de in acht te nemen veiligheidsmaatregelen.

Bron: Belga