Beide sporen op “snelle lijn” Brussel-Gent opnieuw vrij

Beide sporen op "snelle lijn" Brussel-Gent opnieuw vrij

Op de “snelle lijn” (lijn 50A) tussen Brussel en Gent zijn beide sporen opnieuw vrijgegeven. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Door seinstoringen op die lijn was het verkeer er sinds vanochtend niet meer mogelijk in beide richtingen tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw. “Omstreeks 14.20 uur werd het eerste spoor op de snelle lijn opnieuw vrijgegeven en ongeveer 30 minuten later het tweede”, zegt Baeken. De NMBS zal daarom de aangepaste dienstregeling die voor vandaag werd ingevoerd, geleidelijk aan afbouwen. “Reizigers houden tijdens de avondspits best nog rekening met gevolgvertragingen en checken voor hun vertrek best even de routeplanner”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

De eerste storing aan het sein op lijn 50A richting Brussel werd rond 5 uur ’s ochtends gemeld. Alle verkeer richting Brussel werd daarom via het spoor in de andere richting omgeleid, terwijl het treinverkeer richting Gent via de klassieke lijn, die normaal door stoptreinen wordt gebruikt, werd gestuurd.

Om 8 uur werd ook het sein op het tweede spoor van lijn 50A getroffen door een storing, waardoor alle verkeer tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw over het klassieke spoor werd geleid. Dat bracht vertragingen tot meer dan een uur met zich mee.

Al snel bleek dat het om een mogelijke daad van sabotage ging. “We hebben zeer sterke vermoedens van kwaadwilligheid. In beide richtingen zijn sporen van brandstichting te zien aan de kabels die de seininrichtingen van stroom moeten voorzien”, gaf Baeken aan. De daders moeten daarvoor het deksel van een kabelgoot hebben verwijderd, gelegen tussen de sporen. Bovendien kozen ze een strategische plek op de drukke spoorlijn tussen Gent en Brussel. Door de sabotage kon het sein even verderop niet meer functioneren, waardoor het treinverkeer onmiddellijk werd stilgelegd. Daardoor werd een potentieel gevaarlijke situatie vermeden, klinkt het.

Infrabel diende ondertussen al een klacht in tegen onbekenden en het parket is een onderzoek gestart, maar heeft nog niet bevestigd dat er sabotage in het spel is. Beelden van een bewakingscamera in de buurt worden onderzocht.

bron: Belga