Muziek verandert de smaak van bier

Muziek kan de smaak van bier beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Vrije Universiteit Brussel en de University of Oxford. Zo zouden we een pintje zuurder vinden als we naar hoge tonen luisteren en bitterder als we diepe bassen horen.

Aan 231 vrijwilligers werd er gevraagd om verschillende pintjes te proeven en telkens aan te geven wat ze ervan vonden. Bij elke keursessie speelden de wetenschappers andere muziek af. Voor het experiment werden er drie types biologisch bier gebruikt met een alcoholpercentage tussen 4,5% en 8%. Maar meer nog dan het type of de alcoholconcentratie, was de muziek bepalend voor de smaakperceptie.

Zoet, zuur en bitter

De onderzoekers lieten Disney-liedjes horen, muziek met hoge tonen en een soundtrack met diepe bassen. De vrijwilligers gaven op de Disney-beats aan dat ze met een zoeter soort gerstenat te maken hadden. Op de hoge tonen vonden ze het dan weer zuurder smaken en op de rommelende bassen bitterder. Daarnaast meenden de proefpersonen dat de pintjes die ze voorgeschoteld kregen op die laatste soort muziek een hoger alcoholpercentage hadden.

Een mogelijke verklaring voor het fenomeen is dat onze hersenen de gevoelens die de liedjes vrijmaken, projecteren op de perceptie van de smaak en het alcoholpercentage.

Idee voor restaurants en cafés

“Voor de eerste keer konden we besluiten dat het mogelijk is om de perceptie van de smaak en het alcoholpercentage aan te passen met geluid”, vertelt wetenschapper van de VUB Felipe Carvalho. De onderzoekers stellen dat restaurants hun muziek kunnen aanpassen om invloed uit te oefenen op de smaak. “Bepaalde liedjes kunnen een etentje of een avond op café dus nog aangenamer maken.”

Foto Pexels