Rusland kondigt staakt-het-vuren van 48 uur aan in Aleppo

Rusland kondigt staakt-het-vuren van 48 uur aan in Aleppo
Rusland kondigt staakt-het-vuren van 48 uur aan in Aleppo

Het Russische ministerie van Defensie heeft woensdagavond aangekondigd dat er in de Syrische stad Aleppo een staakt-het-vuren van 48 uur komt, “om de situatie te stabiliseren”. “Op initiatief van Rusland treedt er een stilteregime in werking voor 48 uur op 16 juni om 00.01 uur (woensdag 23 uur Belgische tijd), om het gewapend geweld te verminderen en de situatie te stabiliseren”, zo kondigde het ministerie aan in een verklaring.
Woordvoerdster Julia Mason van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat de Syrische partijen overeenkwamen de vijandigheden opnieuw stop te zetten in Aleppo. Dat gebeurt volgens Mason in het kader van de eerder overeengekomen wapenstilstand voor het hele land, die niet beperkt was in tijd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt van nabij op of die bijdraagt tot minder geweld en de Syriërs toegang verleent tot de broodnodige humanitaire hulp, zo klinkt het nog.
In een tijdspanne van 24 uur vielen er bij gevechten tussen het Syrische regeringsleger en rebellen met banden met jihadgroeperingen zeker 70 doden in het zuiden van Aleppo.
In het oosten van Aleppo werd dinsdag een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen vernietigd door een bombardement op de rebellenwijken, maar daarbij vielen geen slachtoffers.

Bron: Belga