Iran wil dat Verenigde Staten bevroren fondsen deblokkeert

Iran wil dat Verenigde Staten bevroren fondsen deblokkeert

Iran heeft bij het Internationale Hof van Justitie een klacht ingediend tegen de VS, met de eis dat het land de bevroren fondsen van Iran deblokkeert. Dat deelde het Hof gisteren mee. De VS nam twee miljard dollar in beslag om de families van de slachtoffers van aanslagen die aan Iran toegeschreven worden te compenseren. In de dinsdag opgestarte procedure voor het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties beschuldigt Teheran de Verenigde Staten van “inbreuken op het Vriendschapsverdrag van 1955” en stelt het land dat Iran en de Iraanse overheidsbedrijven niet onder de jurisdictie van de Amerikaanse rechtbanken vallen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste in april bijna twee miljard dollar aan Iraanse fondsen in beslag te nemen, die momenteel in New York bevroren worden. Op dat geld wordt volgens de Amerikaanse justitie aanspraak gemaakt door duizenden slachtoffers en families van slachtoffers van aanslagen die Iran steunde of aanmoedigde. Onder hen de naasten van 241 Amerikaanse soldaten die op 23 oktober 1983 gedood werden bij twee zelfmoordaanslagen in Beiroet.

De Amerikaanse beslissing om de fondsen te bevriezen is volgens de Iraanse president Rohani een “manifeste diefstal” en komt er op een moment van toenadering tussen Amerikaanse en Iraanse diplomaten, enkele maanden na de ondertekening van het historische nucleair akkoord tussen de twee landen.

“Iran heeft gisteren officieel klacht ingediend (dinsdag, red.) bij het Internationaal Hof en we gaan door met onze klacht tot we resultaat bereiken”, zo verklaarde president Rohani woensdagavond.

bron: Belga