Bindend akkoord goedgekeurd over invoer conflictmineralen

Bindend akkoord goedgekeurd over invoer conflictmineralen

De onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben woensdag een bindend akkoord goedgekeurd over de handel van “conflictmineralen”, aanwezig in onder meer gsm’s, tablets, televisies en laptops.
De importeurs van tin, tantaal, wolfraam en goud worden voortaan verplicht ervoor te zorgen dat de door hen ingevoerde mineralen en metalen conflictvrij zijn en geen geweld financieren.
“Importerende bedrijven zullen verplicht worden een risicoanalyse te maken over de herkomst van de mineralen die ze verkopen”, zo zegt Europarlementslid Marie Arena (PS), die voor het Europees Parlement onderhandelde.
Volgens Arena was tot een akkoord komen niet makkelijk, omdat aan de start van de onderhandelingen de Raad en de Commissie het idee van een verplichte regeling verworpen.
“Het is een eerste belangrijke stap in de richting van de responsabilisering van Europese bedrijven en de hele productieketen”, aldus het Europarlementslid. “We moeten echter nog verder gaan en aan alle actoren bindende regels opleggen, over de grondstoffen tot en met de afgewerkte producten.”

bron: Belga