Nieuwe spoorstaking van de baan

Illustration picture shows the NMBS-SNCB railway station in Mons, Saturday 04 June 2016. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De spoorbonden en de directies van de NMBS hebben een akkoord bereikt in het dossier over de kredietdagen. Daardoor gaat de geplande treinstakingen van volgende week niet door.

Niks dan blije en opgeluchte gezichten na afloop van de vergadering tussen de spoorbonden en de NMBS. Na weken van onderhandelingen en stakingen zijn de twee partijen tot een compromis gekomen over de vermindering van de kredietdagen van het spoorpersoneel en een bevriezing van de prestatiebevorderende maatregelen.

Twee feestdagen minder

Concreet hebben de vakbonden toegezegd tot de schrapping van een extralegale feestdag dit jaar en nog een het jaar nadien. De werknemers verliezen vanaf 2017 ook een kredietdag per 28 kalenderdagen ziekte. In ruil daarvoor zijn de directies akkoord om tot begin 2019 geen bijkomende productiviteitsverhogende maatregelen door te voeren voor het personeel in zijn geheel. De vorige onderhandelingen mislukten nog omdat er vanuit de NMBS de eis kwam om voor bepaalde categorieën van het personeel toch nog bijkomende maatregelen te kunnen instellen.

Door het akkoord, vervalt de stakingsaanzegging van de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond. Die had een staking gepland van 19 tot en met 26 juli. Er zal wel nog treinhinder zijn op vrijdag 24 juni. Dan organiseert de spoorbond een nationale staking.

“Personeel levert serieuze bijdrage”

“Dit is een verbetering tegenover de oorspronkelijke voorstellen van de directie, waar mensen soms zes tot zeven dagen dreigden te verliezen”, zei Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialistische bond ACOD Spoor. Ook HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, is tevreden. “Het personeel levert een serieuze bijdrage aan de verhoging van de productiviteit”, stelt algemeen directeur Michel Bovy.

Foto Belga / N. Maeterlinck