Peeters tevreden dat sociaal overleg tot akkoord heeft geleid

Peeters tevreden dat sociaal overleg tot akkoord heeft geleid

“Het sociaal overleg heeft tot oplossingen geleid.” Zo reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op de goedkeuring van het voorstel over de modernisering van de wet-Major. Hij zit binnenkort samen met Europees commissaris Violeta Bulc om het akkoord te overhandigen, zodat Europa zijn ingebrekestelling tegen ons land kan laten varen. Meer dan 85 procent van de havenarbeiders die de afgelopen weken deelnamen aan het referendum over aanpassingen aan de wet op de havenarbeid, gaat akkoord met de drie voorgestelde wijzigingen. Minister Peeters wijst erop dat het voorakkoord dat hij overeenkwam met de sociale partners, daardoor wordt goedgekeurd.

“Ik wil de havenarbeiders en de sociale partners bedanken voor hun constructieve houding. Dit was de allerlaatste stap in de oplossing die we in sociaal overleg hadden uitgewerkt. Dit resultaat van het referendum toont aan dat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen in een zeer delicaat dossier”, aldus een tevreden vicepremier.

De volgende stap houdt in dat vakbonden en werkgevers de teksten van het akkoord officieel ondertekenen. Nadien moeten het Koninklijk Besluit en de cao’s volgen. Eens dat proces achter de rug, kan de ingebrekestelling die ons land in maart 2014 ontving, worden geklasseerd, aldus de minister. Binnenkort finaliseert Peeters het dossier met de Europese commissaris van Transport.

Hij roept de sociale partners van onze havens op om verder de constructieve weg van de dialoog te bewandelen. “Sluit ook in de toekomst akkoorden die de activiteit en de werkgelegenheid in onze havens, motoren van onze economie, ten goede komen”, besluit Peeters.

bron: Belga