Minister Borsus ongerust over Booking.com

Minister Borsus ongerust over Booking.com

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus is ongerust over de “dominante positie van online reserveringscentrales”, meer specifiek Booking.com. De populaire website om bijvoorbeeld hotels te boeken zou er “bepaalde onevenwichtige handelspraktijken” op nahouden zegt Borsus. Hij dreigt ermee om aan de Belgische concurrentiewaakhond te vragen om een onderzoek in te stellen. Vrijdag is er overleg tussen de website en de sector. Volgens Borsus is Booking.com de grootste reserveringstussenpersoon in België, met een aanbod van meer dan 1.300 hotels en meer dan 6.000 vakantieaccommodaties. Dergelijke reserveringscentrales zijn dominant en de sector is er afhankelijk van, klinkt het. Zo vreest de minister de contractuele clausules die ze kunnen opleggen. Bijvoorbeeld feit dat er evenveel kamers geleverd moeten worden aan een reserveringscentrale als via andere kanalen of een verbod voor de hotels om zelf via een ander kanaal een lagere prijs aan te bieden.

De Franse, Italiaanse en Zweedse Mededingingsautoriteiten hebben reeds samengewerkt rond de materie en het engagementen verkregen van Booking.com om die twee eisen te schrappen. Daarom is er ook hier een ontmoeting gepland op 17 juni tussen de horecasector en Booking.com. Dat zou volgens de minister ook in België tot voordelige voorwaarden kunnen leiden.

De minister houdt ook een stok achter de hand. “Als de weg van de onderhandelingen het niet mogelijk maakt om de in Frankrijk, Italië en Zweden bekomen voorwaarden voldoende te benaderen, blijf ik ter beschikking van de horecasector om de Belgische Mededingingsautoriteit te vragen een onderzoek in te stellen.”

bron: Belga