Geen sancties voor stakingen tussen 1 en 3 juni

Geen sancties voor stakingen tussen 1 en 3 juni

Er komen geen sancties tegen de spoorwegmedewerkers die tussen woensdag 1 en vrijdag 3 juni gestaakt hadden. Dat blijkt uit een mededeling van de Franstalige socialistische spoorbond CGSP. De vakbond benadrukt in die mededeling dat er een stakingsaanzegging was ingediend, hoewel die uiteindelijk niet werd aanvaard.

Medewerkers van de spoorwegen hadden, vooral in Wallonië, het werk neergelegd tussen woensdag 25 mei en vrijdag 3 juni. HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, had eerder al beslist om mensen die tussen 25 mei en 30 mei gestaakt hadden een eenmalige boete van 12,5 euro op te leggen en een strenge vermaning te geven.

De sancties pasten binnen de afspraken die de vakbonden en de directie waren aangegaan om onaangekondigde stakingen te vermijden. De socialistische spoorbond verzet zich evenwel tegen die sanctie, “waarover nog onderhandeld kan worden”. De vakbond stelt dat er bij het overleg met de spoordirecties donderdag eveneens over dit dossier zal worden gesproken.

Ook voor het spoorwegpersoneel dat op dinsdag 31 mei gestaakt had, komt er zeker geen sanctie. Die staking maakte namelijk deel uit van een nationale actiedag, waardoor die staking al ruim op voorhand was aangekondigd.

bron: Belga