Tobintaks symbolisch begraven in het Brusselse Warandepark

Tobintaks symbolisch begraven in het Brusselse Warandepark

De organisaties 11.11.11, CNCD 11.11.11, Oxfam Solidariteit, Financieel Actie Netwerk en de vakbonden ABVV en ACV hebben symbolisch de Tobintaks begraven in het Brusselse Warandepark. Ze deden dat uit protest tegen de terughoudende positie van België voor de invoering van de Financiële Transactietaks (FTT). “Belgie is altijd een voortrekker geweest en stemde in 2004 als eerste land een wet rond de financiële transactietaks. Voormalige premiers zoals Yves Leterme of zelfs Charles Michel, toen als minister van Ontwikkelingssamenwerking, hebben de Tobintaks altijd verdedigd, maar vandaag zien we dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt met de voeten sleept”, zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11.

Op vrijdag 17 juni komen tien ministers van Financiën van tien Europese landen samen om het voorstel rond de FTT te bespreken. Acht landen gaven al hun goedkeuring maar België ligt nog dwars.

Hoewel het slechts om een belasting van 0,1 procent gaat op financiële producten, of 0,01 procent als het derivaten zijn, kan de taks voor België toch jaarlijks 1,6 miljard euro opbrengen.

De actievoerders droegen een symbolische open doodskist met daarin Robin Hood rond in het Warandepark. Net zoals Robin Hood van de rijken stal, kan ook de opbrengst van de taks naar ontwikkelingssamenwerking en dus de armen gaan.

In de namiddag wordt een delegatie vertegenwoordigers van de organisaties ontvangen op het kabinet van Premier Charles Michel voor een overleg over het Belgische standpunt.

bron: Belga