EK 2016 - IJsland verrast Portugal bij EK-debuut

IJsland heeft in zijn EK-debuut een punt gepakt tegen Portugal, één van de outsiders voor de eindzege van het toernooi. Het werd 1-1 in Saint-Etienne, in de tweede wedstrijd van de eerste speeldag in groep F. Nani opende in de 31e minuut de score voor Portugal. Vijf minuten in de tweede helft bracht Bjarnason IJsland opnieuw langszij. Bij Portugal begon de ervaren Ricardo Quaresma op de bank. Alle ogen waren uiteraard gericht op sterspeler Cristiano Ronaldo. Voor hem was het zijn 127e interland voor Portugal, een evenaring van het record van Luis Figo. Voor IJsland was het dan weer de eerste match op een groot toernooi.

De eerste echte kans in de eerste helft was voor IJsland. De Portugese keeper Rui Patricio redde tweemaal na elkaar een poging van Sigurdsson. In de 21e minuut kon Ronaldo voorzetten. Nani liep zich vrij en kopte, maar de IJslandse keeper Halldorsson redde knap met de voet. Net na het halfuur kon Nani toch scoren. Hij tikte een voorzet van Gomes langs Halldorsson tegen de touwen, meteen de 600e goal uit de geschiedenis van het EK voetbal. Portugal bleef dreigen, maar kon onder meer door een sterke Halldorsson niet meer scoren voor de rust.

Portugal ging na de rust door op zijn elan, maar het doelpunt viel aan de overzijde. Vijf minuten na de rust trapte een vrijstaande Bjarnason (ex-Standard) van dichtbij de 1-1 op het bord. Cristiano Ronaldo en de zijnen gingen op zoek naar een tweede doelpunt. Met een kwartier te gaan gooide de Portugese bondscoach Fernando Santos ook nog Quaresma in de strijd. Halldorsson hield zijn team echter recht bij pogingen van onder andere Quaresma en Ronaldo. Aan de overkant stopte Rui Patricio dan weer een schot van de ingevallen Finnbogason (ex-Lokeren). Portugal kreeg nog een paar kansen op de overwinning, maar scoren lukte niet meer.

Eerder op de avond won Hongarije in de andere wedstrijd in groep F met 0-2 van Oostenrijk. Op 18 juni staan IJsland-Hongarije en Portugal-Oostenrijk op het programma.