Hongaars dorp grijpt terug naar paard en kar voor vuilnisophaling

Een dorp in het westen van Hongarije grijpt terug naar klassieke methodes om de kosten te drukken. De vuilnisophaling gebeurt er vanaf nu terug met paard en kar. 

De regelgeving van de Europese Unie en Hongarije houdt in dat er gesorteerd moet worden. Bijgevolg moeten gemeentes meerdere vuilnisophalingen organiseren, wat voor sommige dorpen erg kostelijk is. Om die kosten te drukken heeft Szabolcs Janos Fabry, paardenfokker en burgemeester van Nagyavazsony, besloten om paarden in te zetten.

In een video legt Nagyavazsony het plan uit: een gewone vuilniswagen kost 50 miljoen forint (160.000 euro), terwijl het dorp van de aankoop van paard en kar slechts 4 miljoen forint (12.750 euro) moet uittrekken. Het onderhoud is bovendien ook een pak goedkoper. De gemeente schat dat hun manier van werken geschikt is voor drie vierde van de landelijke gemeentes in Hongarije.

“Paard en kar gebruiken is niet enkel goed voor onze portemonnee en voor het milieu, het geeft opnieuw betekenis aan het historische feit dat Hongarije een natie van ruiters is”, aldus Fabry aan Vasarnapi Hirek.

Nagyavazsony is niet de eerste gemeente die uitpakt met paard en kar. Sinds 2011 helpen de trekpaarden Taram en Vouziers in Schaarbeek met het ophalen van grof vuil en het leegmaken van de openbare vuilbakken.

Beeld Youtube / Arartor