Makro schrapt 505 jobs: vakbonden reageren afwachtend

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vakbonden bij Makro en Metro reageren afwachtend na de bijzondere ondernemingsraad waar de directie van moederbedrijf Makro Cash & Carry bekendmaakte dat ze 505 banen wil schrappen. "Momenteel wordt het personeel ingelicht. Op basis van hun reacties gaan we zien hoe we verder reageren", zegt Myriam Nevelsteen van de christelijke bond LBC. "Op dit ogenblik plannen we nog geen acties", aldus haar collega Erwin De Deyn van de socialistische BBTK. Vrijdag zitten bonden en directie een eerste keer samen om praktische afspraken te maken. De christelijk bond wil zich in elk geval niet zomaar neerleggen bij het aantal van 505 personeelsleden dat de directie wil laten afvloeien. Nevelsteen verwijst naar de vorige herstructurering twee jaar geleden, waarbij 350 mensen het bedrijf hebben verlaten. "We hebben daaruit geleerd dat we achteraf handen tekort hadden."

Bij de socialistische vakbond luidt het eveneens dat de onderhandelingen over een sociaal plan nog niet aan de orde zijn. In de eerste plaats wil de BBTK "de informatie en consultatieprocedures ten volle gebruiken om de nieuwe plannen te toetsen aan de haalbaarheid en slaagkansen".

BBTK waarschuwt ook dat het geen naakte ontslagen zal aanvaarden. "Wij zullen bij de onderhandelingen de nodige aandacht besteden aan de interne mutaties van personeel, gezien de relocatie van een aantal assortimenten".

bron: Belga