Feestjaar ter ere van Fiep Westendorp gaat van start

Met een tentoonstelling in Museum Meermanno in Den Haag begint zaterdag officieel het Fiepjaar, een jaar vol activiteiten ter ere van de succelvolle tekenaar Fiep Westendorp, bekend van ‘Jip en Janneke’, ‘Pluk van de Petteflet’ en ‘Pim & Pom’. In december is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstenares, overleden in 2004, het levenslicht zag.

“Het werk van Fiep is tijdloos”, zegt Gioia Smid, directeur van Fiep Amsterdam bv, die haar werk beheert. “Haar tekeningen zijn niet aan mode onderhevig. Een muts is bijvoorbeeld een Fiepmuts.”

Tijdens de expositie wordt nooit eerder belicht werk van Westendorp getoond. “Ze maakte bijvoorbeeld ook hilarische tekeningen voor reclamecampagnes, affiches en boekomslagen”, klinkt het.

Verder trekt de ‘Fiep-bus’ de komende maanden op pad naar zeker vijftig theaters, festivals, bibliotheken en scholen. De Engelse dubbeldekker is helemaal versierd met tekeningen van Westendorp. In de oldtimerbus kunnen kinderen onder meer spelletjes doen met bekende karakters uit haar werk.