Brusselse ondernemers en minister bakkeleien over gerechtelijke acties tegen Brussels Airport

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault reageert verbaasd over de uithaal van de Brusselse werkgeversorganisatie BECI naar de gerechtelijke stappen die de Brusselse regering donderdag heeft genomen in het dossier van de vluchten boven Brussel. "Het ogenblik is echt slecht gekozen om de strijd aan te binden tegen Brussels Airport", stelde BECI gisteren. De werkgevers verweten de regering geen overleg te willen in dit dossier. Fremault ontkende vandaag dat ze geen overleg wil en wees erop dat de gerechtelijke acties enkel gericht zijn op het naleven van de Brusselse milieunormen. BECI was gisteren erg scherp voor de regering. "Het wordt tijd om te beseffen dat Brussel niet kan zonder een internationale luchthaven. Het ogenblik is echt slecht gekozen om een oorlog te starten tegen Brussels Airport", vonden de Brusselse ondernemers, die ook betreurden dat er geen overleg is geweest over de beslissing van de Brusselse regering.

Iets wat Céline Fremault vandaag ontkende: ze heeft de afgelopen twee jaar geen enkele officiële vraag gekregen om overleg. De gerechtelijke stappen van de regering waren overigens al maanden aangekondigd in de pers en beogen enkel "de Brusselse milieunormen te respecteren. Het netwerk van geluidsmeters toont overigens aan dat enkele vliegroutes illegaal zijn en ernstige geluidsoverlast veroorzaken voor de Brusselaars".

Fremault ontkent dat de gerechtelijke stappen tegen de luchthaven gericht zijn: "De Brusselse regering heeft nooit het functioneren van de luchthaven in vraag gesteld, die perfect kan werken zonder het Brussels gewest te overvliegen." De minister vindt het ook vreemd dat BECI niets zegt over de procedures die een aantal Vlaamse gemeenten uit de Noordrand zijn gestart en die erop gericht zijn om meer vluchten boven Brussel af te leiden.

bron: Belga