Duitsland opent EK met winst

Duitsland heeft zijn jacht op de Europese titel ingezet met een 2-0- overwinning tegen een verdienstelijk Oekraïne, dat zijn tanden stukbeet op een uitstekende Manuel Neuer.
Maarten

Zoals het de regerende wereldkampioen betaamt, drukte Duitsland vanaf de eerste minuten op dit EK het gaspedaal in. Toch was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de Oekraïners, en wel voor vedette Konopljanka. De speler van Sevilla schudde een stevige knal uit zijn sloffen, maar vond Neuer op zijn weg.

Mustafi

De Duitse doelman zou in een uiterst vermakelijke eerste helft nog een paar keer bewijzen waarom hij alom beschouwd wordt als de beste ter wereld, al was het eerst aan Mustafi  om de Mannschaft op voorsprong te koppen. De Valencia-verdediger knikte na twintig minuten een vrije trap staalhard tegen de touwen. Op basis van het balbezit een verdiende voorsprong, die Oekraïne inspireerde om hoger druk te zetten. En met succes. Zo moest Boateng alle zeilen bijzetten om de bal van de doellijn te keren en werd de gelijkmaker niet veel later - terecht - afgekeurd wegens buitenspel.

Blessuretijd

Het sterke Oekraïense slotkwartier van de eerste helft kreeg niet meteen een vervolg na de pauze. Bewust van het gele gevaar leek Duitsland iets meer controle in zijn spel in te bouwen, terwijl het doel van Pjatov vooral vanop afstand onder vuur werd genomen. Om de beurten vuurden Draxler, Kroos en Khedira kruisraketten af richting de Oekraïense goalie, maar een geruststellende tweede goal bleef uit. Naarmate de minuten wegtikten nam de Mannschaft steeds meer genoegen met de krappe 1-0, tot de pas ingevallen veteraan Schweinsteiger de voorsprong in de toegevoegde tijd alsnog verdubbelde.