VTM-site en -app slachtoffer van cyberaanval tijdens finale “Mijn pop-uprestaurant”

VTM-site en -app slachtoffer van cyberaanval tijdens finale "Mijn pop-uprestaurant"

De VTM-website en -app zijn gisterenavond het slachtoffer geworden van een cyberaanval tijdens de finale van “Mijn pop-uprestaurant”. Dat deelt Medialaan, de moedermaatschappij van VTM, mee. “De bedoeling van de cyberaanval was duidelijk om de websystemen van VTM plat te leggen en daardoor de voting onmogelijk te maken. Dat is niet gelukt”, klinkt het in een persbericht. Tijdens het laatste gedeelte van de uitzending konden kandidaten stemmen op hun favoriet via de app en site van VTM. Maar het systeem raakte overbelast, volgens de eerste berichten vanwege de massale belangstelling. De deurwaarder zei niettemin dat de uitslag representatief was en dus geldig.

Maar Medialaan zegt nu dat de problemen bij de voting te wijten zijn aan een cyberaanval. “Na analyse vannacht en deze ochtend is het ondertussen duidelijk dat er een cyberaanval plaatsvond, meer bepaald een DDoS of Distributed Denial-of-Service. Op een aantal minuten tijd kwamen er gisterenavond 1,5 miljoen requests binnen van vervalste IP-adressen.”

Medialaan zegt dat het duidelijk de bedoeling was om de websystemen van VTM plat te leggen en daardoor de voting onmogelijk te maken. “Dat is niet gelukt. De cyberaanval heeft niet gezorgd voor het uitvallen van het systeem of een manipulatie ervan. Het heeft wel gezorgd voor vertraging.”

Wat de stemming zelf betreft, blijft de uitslag dus onveranderd. Medialaan zegt dat het gaat om de laatste generatie van DDoS en dat de systemen de komende tijd beter beveiligd zullen worden. Wel gaat Medialaan klacht indienen bij de politie.

bron: Belga