EK 2016 - Dimitri Payet redt Frankrijk in 89e minuut

Gastland Frankrijk heeft vrijdag in het Stade de France in Saint-Denis (Parijs) het vijftiende EK voetbal geopend met een 2-1 zege tegen Roemenië. Bij de rust was het 0-0. Olivier Giroud opende de score voor Frankrijk in de 57e minuut. In de 65e bracht Bogdan Stancu Roemenië vanop de strafschopstip langszij. Dimitri Payet scoorde in de 89e minuut de winning goal. Roemenië begon furieus aan de wedstrijd. Na drie minuten moest doelman Hugo Lloris een wereldsave uit de mouwen schudden om Frankrijk overeind te houden. Het antwoord van de Fransen kwam er in de 13e minuut. De kopbal van Griezmann belandde op de paal. Frankrijk bleef de beste kansen creëren. De Roemenen, die in hun kwalificatiegroep slechts twee tegendoelpunten slikten, kregen ruimschoots de gelegenheid om ook hier hun defensieve kwaliteiten te tonen.

In de aanvangsfase van de tweede helft kregen de Roemenen weer enkele kansen, waarna de Fransen resoluut overnamen. Giroud en Paul Pogba vonden echter doelman Ciprian Tatarusan op hun weg. In de 57e minuut moest de goalie van Fiorentina zich toch gewonnen geven. Op assist van Payet kopte Giroud de 1-0 binnen. Acht minuten later was de stand weer in evenwicht. De Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai legde de bal op de stip na een fout van Patcice Evra op Nicolae Stanclu. Stancu zette de strafschop feilloos om. Een minuut voor tijd bezorgde "Man van de Match" Payet met een geweldig afstandschot zijn land alsnog de volle buit.

Albanië en Zwitserland spelen zaterdagnamiddag (15u00) in Lens de tweede wedstrijd in groep A.